duminică, 27 iulie 2014

Sasii se intorc "acasa"! Incredibila transformare a unui sat sibian - Toate casele au fost renovate si arata SUPERB

Richiş este un sat sibian aflat la numai cinci kilometri distanţă de mult mai cunoscuta localitate Biertan. În urmă cu câteva zeci de ani, dealurile care mărginesc satul erau acoperite cu podgorii, însă acum lucrurile s-au schimbat. În anii 90, saşii au plecat în masă în Occident, iar casele lor au ajuns nişte ruine. Puţini dintre noii proprietari au păstrat intact spiritul locului. Acum, datorită unor străini, frumuseţea arhitectonică revine în sat.

Întors după mult timp acasă, Paul Hemmerth s-a îndrăgostit de o casă din Richiş, pe care a cumpărat-o cu 13.000 de mărci, spune el. În următorii ani, a mai cumpărat două case. În una dintre ele stă acum mama sa, care a părăsit Hamburgul pentru Richiş.

Paul a restaurat complet trei case şi a convins şi alţi străini să vină la Richiş. "Zona e minunată, e calmă, rurală şi originală, iar casa e perfectă, nu ne-am aşteptat la asta", spune un tată care le citeşte copiilor poveşti în limba germană, pe prispa unei case din Richiş. În prezent, în sat trăiesc oameni din 13 naţionalităţi diferite, printre care şi un cuplu de olandezi. "Ne-am îndrăgostit pur şi simplu de casa şi de locul ăsta, de România", spune Martin Engbrenghof, care a cumpărat o casă săsească şi a avut răbdare câţiva ani, pentru a o restaura ca la carte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu